A Balaton északi partján idős, kiváló szőlőtőkék terméke. Jellegzetes illata már az üveg bontásakor megsimogat bennünket.

Illata meglehetősen karakteres, savai megfelelően kiegyensúlyozottak. Évente kevés, néhány száz palacknyi terem. 

 Sajtokhoz, bárány és ürü húsokhoz kíválóan alkalmas.

Színe aranysárga, 10-12°C-on ajánlott fogyasztani.

 

 

Termeli és palackozza:

Hevit Kft. 8228 Lovas, Öreghegy 327/2 hrsz.


Borlexikon:

A tramini borszőlőfajta, nevét a dél-tiroli (alto-adige-i) Tramin községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi.

Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyűlt gömbölyű alakúak, húspiros színűek és hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak. Szeptember vége felé érik.

Savai a Somlón termett tramini kivételével lágyak. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj és mézízű. A traminit általában fiatalon fogyasztják, de vannak olyan fajták, amelyeknek 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább viszont ritkán élnek.

A száraz traminit fehér húsú szárnyasokhoz, az édes traminit gyümölcsös édességekhez ajánlják.  A tramini a kevés fehérborok egyike, amely kellemes curryvel és egyéb ázsiai ételekkel. Fogyasztható zsíros vadhúshoz is. 10-12 °C hőmérsékleten szolgálják fel.

Fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres zamatú, lágy, finom bor, nyomokban megjelenik a rózsaillat és a sárgabarack is.

wikipedia