A közel negyven éves szőlőtőkék a Szent György-hegyen szabályozott körülmények között nevelkednek. Bora savakban gazdag, kellemes ízével és illatával egy pillanat alatt belopja magát itallapunkra.

Ajánlatos sertésből, borjúbol, bárányból készült ételekhez felszolgálni. 10-12 °C-on fogyasztandó.


Termeli és palackozza:

Hevit Kft. 8228 Lovas, Öreghegy 327/2 hrsz.

Borlexikon:

A rajnai rizling németországi eredetű borszőlőfajta, a világon az egyik legelterjedtebb és Magyarországon is népszerű.

A valódi rajnai rizling (Weißer Riesling, Johannisberg Riesling) a Weißer Heunisch és a vadszőlő (ligeti szőlő, Vitis silvestris) spontán kereszteződéséből született (más elméletek szerint a Vitis silvestris és a tramini kereszteződése kereszteződött a Weißer Heunisch fajtával).

A fajtát „Rüsseling“ néven először egy 1348 körüli elzászi forrás említi. A híres német botanikus Hieronymus Bock (1498-1554) 1546-os kiadású Füveskönyvében (Kreütter Buch) megemlíti, hogy „Rissling“ nevű szőlő terem a Mosel és a Rajna mentén, és Wormsban.

A rizling eredetét az osztrák Wachau borászai is a magukénak mondják, mert a borvidék Ritzling nevű hegyét már 13. századi írások is említik. Ez nem feltétlen bizonyíték, de nem is mond ellen a fentieknek, hiszen sok kelet-középeurópai (cseh, magyar) fajta vándorolt a késő középkorban nyugat felé, és honosodott meg Franken területén (a mai Bajor tartomány északnyugati része), a Felső-Rajna völgyében és Nyugat-Svájcban (Wallis, Waadt, Savoyen).

Bora kemény, de finom savakkal, extrakttartalma nagy, illat- és zamatanyag-tartalma gazdag, cukortartalma közepes, de ez változó. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokarcú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig. Klasszikus jellemzői között említhetők a virágos jegyek, a ropogós zöld alma, a pala, az őszi- és kajszibarack és más érettebb gyümölcsös ízek, illetve a rheingaui rieslingek citromos, ásványi jellege.

A rajnai rizling a világ legnemesebb szőlőfajtáinak egyike. Kényes a környezeti hatásokra, ám az ideálisan hűvös németországi éghajlaton hallatlanul intenzív, mégis mesésen könnyed, elegáns és gyümölcsös bort ad, amelynek magas savtartalma hosszan tartó frissességet és komoly érlelési potenciált garantál. A borváltozatok az édesség minden lehetséges fokozatát lefedik, a modern, csontszáraz iskolázású rizlingektől kezdve egészen a legédesebb, aszúsodott szőlőből készült Trockenbeerenauslese borokig.

Az édes iskolázás gyakori velejárója a mézes aroma, magas savtartalom és ásványosság jellemzi, a rajnai területről származó borban gyakori a petrolos illat, minőségi fehérbor.

wikipedia, boraszportal.hu