A Balaton közelsége érlelte szőlőből gondos szüret után, modern technológiával készült a táj igazi "hungaricum"-ja az Olaszrizling.

Ízében mandulás, fogyasztását fehér húsokhoz, halételekhez ajánljuk 10-12 °C-ra hűtve

Termeli és palackozza:

Hevit Kft. 8228 Lovas, Öreghegy 327/2 hrsz.


Borlexikon:

Az olaszrizling olasz, vagy francia származású elterjedt szőlőfajta, Magyarországon az egyik leggyakoribb. Hozzánk Franciaországból került a 19. század közepétől. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Legjobb termőhelyein: a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában.

Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. (Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb.

Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta, ritkán hajlamos a "túlérésre".

A szőlőtermelő országok közül Magyarországon található a legnagyobb mennyiségben, ezért méltán kezeljük "hungaricum"-ként.

wikipedia